Voorlakken, hoe doe jij dat?

Vroeger kon je de hoogglans aflak ook gebruiken als voorlak. De droging was immers vlot genoeg om normaal gesproken de volgende dag licht te kunnen schuren.

Hoe anders is het tegenwoordig. Sinds de hoeveelheid oplosmiddel in de bouwverven drastisch is verminderd is ook het gedrag van de droging van de verflaag totaal veranderd. De verflaag is redelijk snel stof droog maar de tijd die verstrijkt voordat je de laag kunt schuren is lang. Over het algemeen veel te lang om met hetzelfde product te kunnen voorlakken. Het (te) snel overschilderen van de verflaag zou bovendien kunnen zorgen voor schroeiing in de eind laag of andere gebreken.

En sinds de wet heeft voorgeschreven dat verf voor de professional minder VOS mag bevatten gebruikt jij als vakschilder alternatieven om voor te lakken. Dit zijn producten die door hun samenstelling vlotter doordrogen en daardoor sneller schuurbaar zijn.

Bij Azet zien we drie manieren om een basis te leggen voor het lakken die afwisselend worden toegepast.

  1. Snelgrond
    Snelgrond is – zoals de naam al zegt – lekker snel, maar heeft niet onze voorkeur als basis. Snelgrond is wel ideaal voor het overgronden van reparaties en in het geval dat het werk dezelfde dag af moet zijn, bijvoorbeeld omdat je de steiger weg moet. In dat geval kan je met snelgrond ’s morgens overgronden en ’s middags aflakken.

  2. Hoogwaardige (vullende) grondlak
    De perfecte lak voor ondergronden die gebaat zijn bij een ‘voorlak’ die ook een beetje vullend is: hoogwaardige (vullende) grondlak. Denk aan zeer kleine windscheuren, maar ook bij ‘grofporig’ hout (bijvoorbeeld meranti) kan een enigszins vullende grondlak zorgen voor minder blaasvorming na het aanbrengen van de aflak. Deze grondlakken bevatten ook voldoende bindmiddel om er voor te zorgen dat er voldoende Gloss Units (GU) overblijven van de hoogglans aflak.

  3. Systeemverf
    Als de ondergrond en de omstandigheden het toelaten, is het voorlakken met een systeemverf een zeer goede keuze. Bij Azet heet dit product ‘Candor Systeemverf SB’. Deze lak – met een ¾ glansgraad – is in vele gevallen de perfecte voorlak. Het product verwerkt en vloeit als een echte lak. De systeemverf heeft een wat mindere vulling dan een echte grondlak, maar op een goede ondergrond is het de ideale basis voor een hoogglans aflak. De glansgraad van de hoogglans afwerking komt dan optimaal tot z’n recht. We meten met onze Candor P3 High Gloss ruim boven de 9O GU met een systeemverf als voorlak. Kortom, in elk geval glanst het als een spiegel!

Hoe lak jij het liefst voor?

Pictormat en het natuurlijke lotuseffect

Misschien heb je er nog nooit van gehoord: het lotuseffect. Toch maken we bij Azet al 25 jaar  gebruik van de bijzondere eigenschappen van de Lotus plant. Bij de ontwikkeling van onze hoogwaardige buitengevelcoating Pictormat hebben we gebruik gemaakt van wat de natuur ons heeft geleerd.

Het lotuseffect

In het Hindoeïsme staat de lotus symbool voor reinheid, schoonheid en puurheid. Dat komt omdat de lotus er altijd schoon en puur uitziet. Het geheim zit hem in de oppervlaktestructuur van het blad, die bestaat uit kleine pilaren met daarop een wasachtige laag. Lotusbladeren staan ​​erom bekend enkele van de meest waterafstotende oppervlakken (hydrofoob) op aarde te hebben en zijn bijna niet vuil te maken.

Al het water dat op het blad terechtkomt, blijft in een druppelvorm en rolt er eenvoudigweg af met behulp van zwaartekracht of wind. De druppeltjes vegen vuil op terwijl ze naar beneden glijden, waardoor het blad schoon blijft. Dit noemen we het lotuseffect.

Hetzelfde effect met Azet Pictormat

Een fantastische uitvinding van de natuur die we hebben toegepast in onze buitengevelcoating Pictormat. Het geheim van deze coating zit in het bindmiddel. Een gesilaniseerde acrylaatdispersie, die op de ondergrond een weerbestendige siliconenhars vormt. Deze bijzondere combinatie van bindmiddelen zorgt voor enkele unieke producteigenschappen.

Om te beginnen is Azet Pictormat zeer hydrofoob (waterafstotend) terwijl de muurverflaag zeer waterdamp doorlatend is. De ondergrond neemt nauwelijks vocht op en regen loopt in druppels van de gevel (net zoals op het lotusblad). Dit zorgt voor minder alg, mos en vuilaanhechting terwijl de kans op onthechting, als gevolg van vocht achter de verflaag, vrijwel is uitgesloten. De muurverf is bovendien alkaliresistent, UV bestendig, spanningsarm, fraai mat en heeft een hoogdekkend vermogen.

Hoe lager de Sd-waarde, hoe hoger de waterdamp doorlaatbaarheid.

Lotuseffect voor jouw schilderwerk

Het lotuseffect maakt Pictormat in elk geval de beste coating voor buitengevels. Nieuwsgierig geworden naar deze coating die zich al 25 jaar heeft bewezen.? Neem contact met ons op voor een advies op maat.

Jeroen

Azet verf van Jeroen

Astrid

Azet verf van Astrid

Chris

Azet verf van Chris

Anita

Azet verf van Anita

Gerard

Azet verf van Gerard

William

Azet verf van William

Rob

Azet verf van Rob

Hallo wereld.

Welkom bij WordPress. Dit is je eerste bericht. Bewerk of verwijder het, start dan met schrijven!