Vroeger kon je de hoogglans aflak ook gebruiken als voorlak. De droging was immers vlot genoeg om normaal gesproken de volgende dag licht te kunnen schuren.

Hoe anders is het tegenwoordig. Sinds de hoeveelheid oplosmiddel in de bouwverven drastisch is verminderd is ook het gedrag van de droging van de verflaag totaal veranderd. De verflaag is redelijk snel stof droog maar de tijd die verstrijkt voordat je de laag kunt schuren is lang. Over het algemeen veel te lang om met hetzelfde product te kunnen voorlakken. Het (te) snel overschilderen van de verflaag zou bovendien kunnen zorgen voor schroeiing in de eind laag of andere gebreken.

En sinds de wet heeft voorgeschreven dat verf voor de professional minder VOS mag bevatten gebruikt jij als vakschilder alternatieven om voor te lakken. Dit zijn producten die door hun samenstelling vlotter doordrogen en daardoor sneller schuurbaar zijn.

Bij Azet zien we drie manieren om een basis te leggen voor het lakken die afwisselend worden toegepast.

  1. Snelgrond
    Snelgrond is – zoals de naam al zegt – lekker snel, maar heeft niet onze voorkeur als basis. Snelgrond is wel ideaal voor het overgronden van reparaties en in het geval dat het werk dezelfde dag af moet zijn, bijvoorbeeld omdat je de steiger weg moet. In dat geval kan je met snelgrond ’s morgens overgronden en ’s middags aflakken.
  2. Hoogwaardige (vullende) grondlak
    De perfecte lak voor ondergronden die gebaat zijn bij een ‘voorlak’ die ook een beetje vullend is: hoogwaardige (vullende) grondlak. Denk aan zeer kleine windscheuren, maar ook bij ‘grofporig’ hout (bijvoorbeeld meranti) kan een enigszins vullende grondlak zorgen voor minder blaasvorming na het aanbrengen van de aflak. Deze grondlakken bevatten ook voldoende bindmiddel om er voor te zorgen dat er voldoende Gloss Units (GU) overblijven van de hoogglans aflak.
  3. Systeemverf
    Als de ondergrond en de omstandigheden het toelaten, is het voorlakken met een systeemverf een zeer goede keuze. Bij Azet heet dit product ‘Candor Systeemverf SB’. Deze lak – met een ¾ glansgraad – is in vele gevallen de perfecte voorlak. Het product verwerkt en vloeit als een echte lak. De systeemverf heeft een wat mindere vulling dan een echte grondlak, maar op een goede ondergrond is het de ideale basis voor een hoogglans aflak. De glansgraad van de hoogglans afwerking komt dan optimaal tot z’n recht. We meten met onze Candor P3 High Gloss ruim boven de 9O GU met een systeemverf als voorlak. Kortom, in elk geval glanst het als een spiegel!

Hoe lak jij het liefst voor?