Misschien heb je er nog nooit van gehoord: het lotuseffect. Toch maken we bij Azet al 25 jaar  gebruik van de bijzondere eigenschappen van de Lotus plant. Bij de ontwikkeling van onze hoogwaardige buitengevelcoating Pictormat hebben we gebruik gemaakt van wat de natuur ons heeft geleerd.

Het lotuseffect

In het Hindoeïsme staat de lotus symbool voor reinheid, schoonheid en puurheid. Dat komt omdat de lotus er altijd schoon en puur uitziet. Het geheim zit hem in de oppervlaktestructuur van het blad, die bestaat uit kleine pilaren met daarop een wasachtige laag. Lotusbladeren staan ​​erom bekend enkele van de meest waterafstotende oppervlakken (hydrofoob) op aarde te hebben en zijn bijna niet vuil te maken.

Al het water dat op het blad terechtkomt, blijft in een druppelvorm en rolt er eenvoudigweg af met behulp van zwaartekracht of wind. De druppeltjes vegen vuil op terwijl ze naar beneden glijden, waardoor het blad schoon blijft. Dit noemen we het lotuseffect.

Hetzelfde effect met Azet Pictormat

Een fantastische uitvinding van de natuur die we hebben toegepast in onze buitengevelcoating Pictormat. Het geheim van deze coating zit in het bindmiddel. Een gesilaniseerde acrylaatdispersie, die op de ondergrond een weerbestendige siliconenhars vormt. Deze bijzondere combinatie van bindmiddelen zorgt voor enkele unieke producteigenschappen.

Om te beginnen is Azet Pictormat zeer hydrofoob (waterafstotend) terwijl de muurverflaag zeer waterdamp doorlatend is. De ondergrond neemt nauwelijks vocht op en regen loopt in druppels van de gevel (net zoals op het lotusblad). Dit zorgt voor minder alg, mos en vuilaanhechting terwijl de kans op onthechting, als gevolg van vocht achter de verflaag, vrijwel is uitgesloten. De muurverf is bovendien alkaliresistent, UV bestendig, spanningsarm, fraai mat en heeft een hoogdekkend vermogen.

Hoe lager de Sd-waarde, hoe hoger de waterdamp doorlaatbaarheid.

Lotuseffect voor jouw schilderwerk

Het lotuseffect maakt Pictormat in elk geval de beste coating voor buitengevels. Nieuwsgierig geworden naar deze coating die zich al 25 jaar heeft bewezen.? Neem contact met ons op voor een advies op maat.